Swedish Country Dance Star Award

Line Dance är en av många Country & Western dans stilar där dansarna står på rader, därav namnet Line Dance. Varje dans består av fasta kombinationer av danssteg som "nöts" in och upprepas under dansens gång. Det finns tusentals olika danser för alla nivåer, från nybörjare till mera avancerade. I Line Dance hittar du danssteg inlånade från de flesta dansstilar i världen; klassisk, latinamerikansk, rock&roll, hip hop m.fl. Dansmusiken är främst modern rockig Country & Western stil men under de senaste åren har Line Dance koreografer skapat danser till många olika musikstilar typ rock, pop, vals, disco m fl.

Line Dance fick ett uppsving i USA i början av 70-talet och är sedan många år väletablerad i Europa, främst England och Holland. I Sverige finns idag ett 50-tal Line Dance klubbar och föreningar. 1997 bildades Swedish Country & Western Dance Association, SCWDA, som organiserar alla C & W dansstilar. De utbildar också instruktörer inom främst Line Dance.

Line Dance kan dansas på alla nivåer, från en anspråkslös fritidsaktivitet till elitnivå där dansarna tävlar i allt från SM till EM och VM.

Mitt intresse för dans väcktes tidigt och redan som 6-åring började jag dansa klassisk balett. Intressena växlade efter hand och efter att ha dansat klassisk balett i några år började jag med konståkning (inte precis dans - men ändå), ett intresse som inte varade särskilt länge. En av tjejerna i skolan lockade istället med mig till YGK, Ystads Gymnastikkrets, vilket  resulterade i 11 års tävlande i elittruppen såväl inom Sverige som utomlands.
Med tonåren kom andra intressen och dansandet övergick sedermera till vanlig social dans, i folkmun kallad "kasedans".

Hösten 1999 följde jag av en slump med några andra för att pröva på den nya "flugan" line dance. Jag  blev "helfrälst" och sedan har det bara rullat på. 

Jag är sedan flera år utbildad och certifierad line dance instruktör genom det svenska förbundet SCWDA. Jag har också erhållit Certificate of Achievement, Grade 1 and 2 (av 5), Line Dance, Sizzling Country Dance Academy, England.

Våren 2001 tog jag steget fullt ut och tävlade för första gången i en VM-sanktionerad C & W Dance tävling som resulterade i en guldmedalj. Därefter blev det många tävlingar, både inom och utomlands varav en i Nashville, Världsmästerskapet. Där blev det tyvärr ingen placering på grund av en benskada som inte gav med sig men inte mindre än 2 gånger har jag erövrat titeln Svensk Mästare vid Swedish Championchips i Country Western Dance.

2003 bildade jag Line Dance 4 U Sweden, en klubb där jag undervisade i Line Dance flera gånger i veckan fram till julen 2005 då jag kände att jag var "mätt" på Line Dance och nya utmaningar väntade.

Line Dance hos Canon i Malmö
 
Vid Svenska Mästerskapet i Country Western Dance den 24 juli 2004 tilldelades jag priset "Swedish Country Dance Star Award" som Bästa kvinnliga instruktör 2003.

Swedish Country Dance Star Award


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0