Apostlaliljan...

... eller tolv apostlars lilja (Neomarica northiana) är en växtart inom familjen irisväxter från Brasilien. Arten är vanlig som krukväxt i Sverige. Det svenska namnet kommer av att växten sägs bilda elva blad och att det tolvte blir en blomstängel. Ett annat namn på samma tema är elvabladslilja.

Apostlaliljan är en flerårig, städsegrön ört med krypande jordstammar och kan bli upp till 90 cm hög. Bladen sitter i två rader och blir upp till 60 cm långa och 5 cm breda. Blomstjälken är tillplattad och bladlik. Blommorna sitter i små samlingar och blir 6-10 cm i diameter, de är doftande. De yttre hyllebladen är vita och de inre är violetta mot spetsarna, båda är gulaktiga med röda markeringar vid basen. Pistillen är delad i tre grenar och varje pistillgren är treflikig. De yttre flikarna är upprätta, den mellersta ofta tillbakaböjd. Arten bildar ofta adventivplantor på blomstjälken.


Texten är hämtad från Wikipedia.Apostlalilja

Mammas Gossar

Löjligt va!

Men, det är det som jag försöker lära dem att säga.

Så här blev i alla fall den första LO:n på mina nya fåglar.

Fjärdrarna i kuvetet kommer från Lotus (förutom 2 som är från Ferrari) som just nu "ruggar" för fullt. Han börjar rent av se lite "skabbig" ut, men "vill man bli fin får man lida pin " heter det ju. Det är ju vuxenskruden som skall komma nu och "barnfjädrarna" skall bort.
Ferraris ruggning har jag inte sett röken av, så den bytte han nog innan han flyttade hem till mig.

image193

RSS 2.0