Morötterna var populära ...

... för Lotus hade ätit så mycket rivna morötter under gårdagen när jag var på jobbet att han var alldeles "röd i skägget" (se bilden).  Idag har de återigen fått råriven morot blandat med hårdkokt finhackat ägg, och som vanligt var Lotus framme. Jag har ännu inte sett Ferrari smaka av morötterna, men det kommer säkert för han har än så länge apat efter Lotus.

Idag har vi börjat "tamträningen" vilket gav resultat på en gång! Jag la en röd hirschkolv i handflatan och stack handen i buren, och vips var Lotus där och efter kom Ferrari. Så, nu har de redan suttit på min hand och ätit hirsch.

Jag skall strax iväg för att göra en del inköp och tänker fylla på i det "gröna" förrådet för den kommande veckan med bland annat en majskolv som enligt uppfödaren står högt på listan.

Så här ser "grabbarna ut:

image189

Nu har pojkarna flyttat in, ...

... men det var inte utan att jag blev lite nervös, för när jag placerat båda fågelkartongerna på burens botten och försiktigt öppnade den första lådan, hade Lotus (opalin himmelsblå född i slutet av december-07) så bråttom ut ur lådan att jag inte hann dra handen till mig utan han flög ut ur buren och tog två snabba "svep" i köket. Som tur var flög han direkt in i buren igen. Ferrari (normalfärgad ljusgrön född i slutet av oktober-07) var lite blygare av sig och ville först "kolla läget" innan han tog det stora steget att lämna tryggheten i den lilla kartongen.


Nu börjar i alla fall pojkarna att "bo in" sig. Lotus är den som är mest aktiv, men det kan ju ändra sig. Ferrari kanske bara behöver en lite längre "startsträcka" för att känna sig hemma.  Igår kväll hade de lite meningsskiljaktigheter om vem som skulle sitta på den 3-kantig gungan som tydligen var rysligt populär. Trots Lotus envishet så segrade Ferrari. Lotus blev till och med så irriterade på Ferrari att han hoppade upp på hans rygg i hopp om att Ferrari skulle flytta på sig. Ferrari skakade snabbt av sig Lotus som fick sätta sig på en pinne mitt emot.

Imorse var det åter igen Lotus som piggnade till föst och böjade ivigt prata med Ferrari som till slut "svarade" honom. Efter ett par turer i buren så var det åter dags för att inta den 3-kantiga pinnen och när jag gick så satt Ferrari kvar på den medan Lotus inspekterade ett par knoppar på en av de andra naturpinnarna.


Gud så söta de är. Jag såg i går att de hade varit i matskålen, huruvida det bara var en av dem eller båda, vet jag inte, men jag får ju utgå ifrån att om den ena hittar skålen så bör ju även den andra göra det. Fröskålen står mitt på burens botten.


Ikväll skall de få lite rårivna morötter. Jag förväntar mig inte att de skall röra dem, men om jag ger dem det varje dag så måste de väl till slut i alla fall pröva att smaka. Sedan får jag succesivt pröva med annat "grönt". Enligt odlaren brukar de även få färsk majs, så det får komma senare - en sak i taget.


Nu är buren inflyttningsklar ...

... och hoppas att mina nya fåglar kommer att gilla inredningen.

Jag har inrett med körsbärspinnar som kommer från en bekants trädgård som ligger långt långt ifrån närmaste väg så grenarna bör vara giftfria. Två svarvade långa pinnar finns också i buren.

Jag har grov sand på botten enligt ordlarens rekommendation. Han vill att jag skiftar mellan sand och spån (det luktar ju gott dessutom) eftersom hans fåglar är vana vid spån.
Jag kommer till en början att servera fröerna i en skål på burens botten eftersom odlarens fåglar är vana vid det, men jag kommer även att ha fröer i en skål på långsidan så att fåglarna vänjer sig. Även en liten skål på burens botten med snäckskal kommer att finnas. En saltsten kommer också att läggas på burens botten (kommer jag att få av odlaren) samt en kalksten som skall fästas på buren.

Så, nu skall jag kontakta odlaren för att tala om att buren är inflyttningsklar.

image187

image188


Nu é dom tingade ...

... mina undulater!

Idag besökte jag en uppfödare av engelska undulater, Jonas Nilsson i Svedala, tillika kontaktperson för Svenska Undulatklubben, och beställde två (nåja, Jonas hade plockat fram tre att välja på) härliga engelska grabbar, en Normaltecknad ljusgrön och en Opalin himmelsblå. Dom var jättesöta!
Om jag inte minns fel (glömde notera) så föddes den ena i oktober och den andra i december 2007. Jag skall hämta dem i nästa vecka (under förutsättning att min bur har kommit och att jag är klar med inredningen).

Nu återstår bara att ge krabaterna var sitt namn och jag är nästan klar. Utifrån en lång lista, har jag nu bara fyra namn kvar: Bentley, Ferrari, Lotus, Porsche, men jag tror att det lutar åt Lotus och Ferrari.

Bilder kommer så fort jag kan, men "inskolningen" skall göras så skonsam som möjligt och inte skrämma dem med fotoblixtar det första jag gör. Men, men, det kommer ...

Nya familjemedlemmar

Jo, redan efter 4 dagar blev tomheten och tystnaden här hemma närmast total. Det gick så långt att jag inte längre ville vara hemma. Egentligen känns det fortfarande så, men jag har bestämt mig för att 2 undulater skall få flytta in och bli sambo med mig. Vilka dom är, är inte bestämt än, men jag skall till en undulatuppfödare av engelska undulater ikväll för att titta på fåglar.

Buren är i alla fall inköpt (fast har inte kommit än). Så här ser den ut:
image186
Förutom den stora dörren på framsidan, skall det finnas 1 mindre på varje gavelsida. Dessutom finns det fyra foderplatser på framsidan.

Färg: Mörkgrå - hammarlack

Storlek bur: 75x43x84 cm
Storlek totalt: 78x46x163 cm (bur + ställning)

Gallerbredd: 10 mm
Trådtjocklek: 2 mm

RSS 2.0