Omslaget till Parisresan

Så var då också omslaget till albumet om Parisresan klart och därmed hela albumet.


Resan slut

Vid 19-tiden anländer vi till Malmö igen och det är dags att ta farväl av alla reskamraterna.
Au revoir... På återseende!

Nya vänner

Efter en god frukost åker vi i nordostlig riktning genom Tyskland där vi äter lunch på en restaurang i en liten tysk by, innan vi styr kosan mot Puttgarden varifrån färjan tar oss över till Rödby i Danmark.
Under resan blev vi goda vänner med Berit och Ulf, som också bor i närheten av oss (så vi kommer definitivt att fortsätta träffas efter resan).


Champagne

Vi tar farväl av Paris för att bege oss till nästa höjdpunkt under resan, vindistriktet Champagne.
I Reims besöker vi en champagnetillverkare som berättar för oss om några av den pärlande dryckens innersta hemligheter och passar på att köpa äkta champagne till specialpris!
Vi fortsätter sedan till storhertigdömet Luxemburg där vi äter lunch och fortsätter därefter vår resa norrut genom Tyskland. Dagen avslutas med en god måltid på Hotel Mercure i Hamm där vi pckså övernattar.

Montmatre

Uppe på höjden Montmartre strävar Sacré Coeur, en av Paris mest omtalade helgedomar, mot skyn och strax intill finns en utsiktsplats som skänker en bedårande vy över stadens takåsar som tyvärr inte finns med på bild då fotot blev överexponerat eftersom jag glömde ställa om kameran :-o(.
Place du Tertre, målarnas torg, där stafflierna trängs med varandra.
Vi flanerade runt bland kullerstensgränderna där konstnärerna höll till, men dessvärre räkte inte vår tid till för att bli avmålade.
Au Lapine Agile - Paris berömda cabaret i Montmartre. Picassos stamställe.

Vi avslutar utflykten med en fransk middag som serveras till tonerna av levande musik medan vinet flödar (jag prövade för första gången sniglar - som mest smakade vingummi med vitlök).

Louvren

Min resekamrat Katarina och jag bestämde oss för att inte följa med på utflykten till Monets trädgård utan ville själva göra ett besök på Louvren, som inte fanns med bland Ölvemarks utflykter.
På Wikipedia står att läsa:

Louvren (franskaMusée du Louvre eller officiellt Grand Louvre) är det största nationalmuseet i Frankrike, det mest besökta museet i världen och ett historiskt monument. Louvren är beläget i Paris 1:a arrondissement och tillhör världens främsta konstmuseer både vad gäller storlek och samling, med hyllade konstverk av bland annat TitianRafael och Leonardo da Vinci. Museet ställer ut Mona LisaVenus från Milo och Nike från Samothrake.

Louvren förvaltas av den franska staten under Réunion des Musées Nationaux och ställer ut både antik och modern konst. Museet är känt för att ha flera av världens mest berömda konstverk, som till exempel Leonardo da Vincis Mona LisaAnna själv tredje,Madonnan i grottan (första versionen), Alexander från Antiochias Venus de Milo, Hieronymus Boschs Narrskeppet samt Damen från Auxerre.

Louvren byggdes som ett kungligt palats för Filip II August i centrala Paris i ena änden av gatan Champs-Élysées. Delar av palatset öppnades som museum för offentligheten 8 november 1793, under den franska revolutionen.

Den centrala gårdsplanen, som domineras av Louvrepyramiden i glas, byggd 1989, är museets huvudentré. Glaspyramiden utfördes av I.M. Pei och är så stor att museet anlitar bergsklättrare för att tvätta den.

År 2005 hade Louvren 7,3 miljoner besökare, ett rekord som till stora delar berodde på Dan Browns roman från 2003Da Vinci-koden.[3] Ökningen av antalet besökare var 22 procent jämfört med tidigare rekord och gjorde Louvren till det mest besökta monumentet i Paris.[4]


RSS 2.0